Family Tips

Doktor Ulas Dakwaan Wanita ‘Telan’ Ais Masa Pantang Jadi Penyebab Perut Buncit

Doktor Ulas Dakwaan Wanita ‘Telan’ Ais Masa Pantang Jadi Penyebab Perut Buncit

Sharing is caring!

Apabila sebut sahaja mengenai berpantang, tentu ramai wanita yang mengeluh dan terfikir untuk mengelat daripadanya kan? Walaupun cuma tradisi daripada masyarakat terdahulu, namun ia meliputi aspek penjagaan fizikal dan emosi yang rapi untuk kebaikan jangka masa panjang. Malah terdapat ramai juga ibu moden yang lebih suka mengikuti cara berkenaan seperti yang diluahkan oleh seorang pengguna laman Twitter baru-baru ini.

BACA: “Berpantang Pun Jangan SeIekeh Sebab..” – Hanis Zalikha Kongsi Pesanan Doktor

Masa pregnant berat lebih 70kg…lepas 44 hari pantang dah 52kg

Individu tersebut telah mencuri perhatian ramai apabila berjaya menurunkan berat badan dengan efektif sepanjang tempoh tersebut. Meskipun bersalin secara Czer operation, tapi masih tetap boleh mengekalkan bentuk badan yang ideal dan boleh dikatakan sama seperti zaman anak dara dahulu.

Doktor Ulas Dakwaan Wanita ‘Telan’ Ais Masa Pantang Jadi Penyebab Perut Buncit


Doktor Ulas Dakwaan Wanita ‘Telan’ Ais Masa Pantang Jadi Penyebab Perut Buncit
Gambar sekadar hiasan

Dah-dah la tu fitnah ais…ais tak salah

Namun perkongsian itu menimbulkan persoalan ramai pula apabila menyatakan bahawa dia tidak mengambil minuman berais kerana dikhuatiri akan menyumbang kepada perut buncit dalam proses pantang. Terpanggil gara-gara isu berkenaan, Dr Muhammad Izzat tampil memberikan penjelasan sekali gus merungkai fakta di sebalik dakwaan itu.

Doktor Ulas Dakwaan Wanita ‘Telan’ Ais Masa Pantang Jadi Penyebab Perut Buncit

Doktor Ulas Dakwaan Wanita ‘Telan’ Ais Masa Pantang Jadi Penyebab Perut Buncit

Doktor Ulas Dakwaan Wanita ‘Telan’ Ais Masa Pantang Jadi Penyebab Perut Buncit
Gambar sekadar hiasan

Dah nak masuk 2020…please belajar ilmu yang betul


Selain doktor lelaki itu, Dr Nur Amalina Che Bakri turut menyeru masyarakat agar jangan ikut sebarang petua tradisional tanpa pemahaman yang betul tentang manfaat atau mudaratnya. Ujar doktor pakar yang sedang berkelana di United Kingdom ini lagi, setiap orang wajib mencari ilmu dari sumber yang betul agar minda tidak terperosok dalam takuk yang lama.

Doktor Ulas Dakwaan Wanita ‘Telan’ Ais Masa Pantang Jadi Penyebab Perut Buncit

Doktor Ulas Dakwaan Wanita ‘Telan’ Ais Masa Pantang Jadi Penyebab Perut Buncit

Doktor Ulas Dakwaan Wanita ‘Telan’ Ais Masa Pantang Jadi Penyebab Perut Buncit
Gambar sekadar hiasan

Sumber: Twitter muhammadeizat & DrAmalinaBakri


Nak cerita lagi? Sertai Telegram Erin Sakura di https://t.me/erinsakura

Doktor Ulas Dakwaan Wanita ‘Telan’ Ais Masa Pantang Jadi Penyebab Perut Buncit

Sharing is caring!