Isu Semasa Viral

“Malas Bincang” – Jemaah Haji Dedah Perbualan Telefon Scammer Songlap RM14 Juta

“Malas Bincang” – Jemaah Haji Dedah Perbualan Telefon Scammer Songlap RM14 Juta

Siapa sangka agensi pelancongan yang sepatutnya membawa jemaah haji ke Tanah Suci semalam rupa-rupanya didakwa sebagai scammer. Ada yang sudah membayar hampir RM76,000, namun impian untuk beribadat di Mekah kini tinggal harapan palsu. Wakil ejen yang terdiri daripada pemegang gelaran ‘Tan Sri’ serta ‘Haji’ berjaya membuatkan pakej ini nampak sangat dipercayai, ditambah pula dengan taburan janji bulan bintang.

BACA : Duit EPF Habis Dah, Terkilan Tangisan Jemaah Haji Ditipu Agensi Pelancongan

Tolonglah sedar, jangan mempermainkan agama…Jangan perkotak-katikan perasaan orang nak tunai haji

Salah seorang daripda 380 jemaah yang terkandas di KLIA sejak Khamis semalam sempat menitipkan pesan kepada individu berstatus ‘Tan Sri’ terbabit. Wanita berusia 52 tahun bernama Marina Abu Zahar berharap agar si pelaku sedar betapa seriusnya jenayah yang dilakukan mereka tambahan pula ia melibatkan unsur-unsur agama.

“Malas Bincang” – Jemaah Haji Dedah Perbualan Telefon Scammer Songlap RM14 Juta “Malas Bincang” – Jemaah Haji Dedah Perbualan Telefon Scammer Songlap RM14 Juta

“Malas Bincang” – Jemaah Haji Dedah Perbualan Telefon Scammer Songlap RM14 Juta

“Malas Bincang” – Jemaah Haji Dedah Perbualan Telefon Scammer Songlap RM14 Juta

Visa memang tak apply…Manusia bertopengkan setan…Menghilang tanpa dikesan

Sementara itu, seorang pengguna TikTok dipercayai wakil jemaah haji Malaysia berjaya merakamkan detik-detik berkomunikasi dengan ahli organisasi agensi berkenaan bagi meminta penjelasan. Bukan sahaja membuat penafian keras konon pihaknya tidak bersalah, malahan lelaki terbabit seolah-olah berdalih dan enggan berbincang lebih lanjut mengenai isu besar ini.

@noorhanaatiqah2

Kami stay mengharapkan ada flight lagi tengah2 malam tu. tapi! Passport pun takde dekat airport! Visa memang tak apply. Manusia bertopengkan setan. #fyp #haji #scam #travelscam #uctravel

♬ original sound – Hana Ibrahim – Hana Ibrahim

“Malas Bincang” – Jemaah Haji Dedah Perbualan Telefon Scammer Songlap RM14 Juta

Penukaran waktu penerbangan jemaah haji berlaku sebanyak 3 kali

Dengan kelibat pihak polis, difahamkan nilai ‘songlap’ yang berjaya diambil pihak agensi adalah melibatkan angka jutaan ringgit dan kini keberadaan si pelaku masih tiada jawapan. Tidak melalui Tabung Haji, difahamkan ratusan jemaah berkenaan meletakkan kepercayaan mereka setelah dijanjikan dapat terbang ke Tanah Suci menggunakan visa furada.

@noorhanaatiqah2

Dari 28 hb kau tukar 4. Lepas tu 5. Sampai ke 7 hb. Last flight pun masih tak ada nama & visa. Dalang nya Haji & Dato. Hilang tanpa dikesan! #fyp #haji #scammers

♬ original sound – Hana Ibrahim – Hana Ibrahim

@noorhanaatiqah2

Scam haji update. Sedih tapi redha ketentuan Allah. Biar jangan berulang lagi mangsa2 ni. Cukup lah tahun ni saja. Tolong bawa datang ke pihak berkuasa. #haji #scam #fyp #fypシ

♬ original sound – Hana Ibrahim – Hana Ibrahim

“Malas Bincang” – Jemaah Haji Dedah Perbualan Telefon Scammer Songlap RM14 Juta

“Malas Bincang” – Jemaah Haji Dedah Perbualan Telefon Scammer Songlap RM14 Juta
Kredit Foto : Tabung Haji

Kredit : TikTok Hana Ibrahim, Portal Malaysia Dateline,

🚨 Erin Sakura KINI MENCARI INTERN! Klik untuk maklumat lanjut.

Nak cerita lagi? Sertai Telegram Erin Sakura di https://t.me/erinsakura

“Malas Bincang” – Jemaah Haji Dedah Perbualan Telefon Scammer Songlap RM14 Juta

Facebook

Telegram