“Siapa Lagi Hina Sekarang?”- Dulu Dikutuk, Dr Amalina Tutup Mulut Makcik Bawang

Selepas adik Ainul Mardhiah yang menghidap Germ Cell Tum0r disahkan selamat menjalani rawatan untuk membuang ketumbuhan seberat 200 gram daripada mulutnya, nama pelatih pakar bed4h Dr Nur Amalina Che Bakri kini menjadi trend di media sosial! Hal ini kerana prosedur rawatan yang dijalankan di London itu merupakan hasil daripada inisiatif beliau sebaik mendapat tahu tentang kisah malang bayi berusia 9 bulan itu.

BACA: [FOTO] “Cantiknya Baby..” – Ibu Dedah Wajah Pertama Ainul Mardhiah Tanpa Tumor

 

Misi Baby Ainul — Jauh di sudut hati, saya ingin mengucapkan tanda penghargaan kepada semua yang terlibat dalam misi ini…

View this post on Instagram

Mission Baby Ainul — From the bottom of my heart, I would like to express my gratitude to all these people who were involved in the mission. London Surgical team: Mr Juling Ong and Prof David Dunway (Craniofacial and paediatric surgeons), Mr Richard Hewitt (Head and Neck Surgeon). Anaesthetic: Dr Ong and team. Scrub nurses and ward nurses. Paediatric Oncologist: Dr Mette Jorgensen and team. Dr Gunalan Arumugam and Col (Rtd) Dato Dr Jaseemuddeen Abu Baker, 2 Anaesthetists from Malaysia who accompanied Ainul on the plane. Dato Dr Razin from Malaysia Airlines and the crew. En Jefri from HICOM. Fellow Malaysians in the UK, Dr Fahja Ismail, Dr Najmiah Khaiessa Ahmad and Dr Sharifah Faridah Syed Alwi, who assisted Ainul’s parents with not only emotional support but also with finding accommodation and settling in. Thank you! Without all of you this mission would be impossible. It’s truly a team effort. And last but not least, thank you Malaysians for your prayers and donations.

A post shared by Dr. Amalina (@dramalinabakri) on

Menerusi satu posting yang dibuat oleh individu dikenali sebagai Syahril A. Kadir ini, dia menyingkap kembali bagaimana suatu masa dahulu Dr. Amalina pernah diherdik oleh sesetengah masyarakat Malaysia.

Mereka lebih suka bercakap tentang fitnah yang dilemparkan kepadanya sewaktu menyambung pelajaran di luar negara, walaupun wanita ini akhirnya berjaya menggapai kejayaan dan menyelamatkan Ainul.

Hinaan, tohmahan & cacian yang diterima bukan sedikit…

Orang yang paling banyak dihina ini jugalah yang merawat adik Ainul..

Siapa lebih hina sekarang?

Perkara itu turut dipersetujui oleh netizen yang meluat dengan sikap ‘makcik-makcik bawang’ yang pantang tengok orang berjaya langsung seperti Dr. Amalina.

Macam mana pun pakaian dia…mulia hatinya membantu orang

Melayu kita…bab cari kesalahan orang macam tu lah

Mereka akan terus menghina…seakan tak puas hati saja

Sumber: FB Syahril Kadir

Apa Komen Anda?