Student Pun Boleh Survive, Tapi Ada Caranya – Gadis Ini Kongsi 5 Tips Menabung

Kalau dah namanya pelajar lebih-lebih bagi yang menuntut di universiti, pasti selalu ada masalah kewangan. Hendak menabung untuk simpanan pula bukanlah mudah. Duit yang ada cukup-cukup untuk belanja makan dan membeli alat tulis. Yang mendapat biasiswa atau pinjaman pelajaran pula perlu menguruskan aliran kewangan mereka dengan baik agar poket tidak kering di hujung bulan.  

BACA: Anak Muda.. Kalau Nak Beli Kereta Pertama, Pastikan Ikut 5 Tips Ini!

 

Ajak kawan join sekali

Tak kiralah berapa sehari, tapi mesti letak jugak walaupun sedikit dan lihat kemampuan masing-masing. Nak lagi seronok, ajak kawan join sekali misi menabung ini. Tapi jangan pulak rasa terbeban, simpan semampu boleh.

Sediakan buku siap-siap

Okay, bila dah decide berapa yang hendak diletakkan dalam tabung setiap hari, anda sediakan buku dan sediakan ruangan untuk ditanda setiap hari selama sebulan. Jadi nanti tak adalah anda terlepas untuk menabung.

Duit syiling jangan dilupakan

Tak semestinya duit kertas je korang boleh menabung, duit syiling berguna jugak. Lagi-lagi yang suka letak merata-rata. Cuba kutip, mesti banyak anda dapat. Tak payah beli tabung yang mahal dijual di kedai, cukuplah guna balang coklat yang terpakai. 

Gambar Sekadar Hiasan

Persediaan untuk semester hadapan

Ini tips berguna untuk pelajar, setiap permulaan semester yang baharu, perlu disediakan satu tabung yang baru, dah dapat buat saving untuk semester seterusnya. 

Sikit ke banyak, yang penting simpan sikit

Yang paling best, cuba anda kira, setahun ada 52 minggu dan kalau anda simpan RM1 setiap hari pada minggu 1, dan bertukar kepada RM2 pada minggu ke2 serta berterusan sehingga setahun, sedar tak sedar anda dah berjaya mengumpul wang simpanan sebanyak RM1300++

Setiap orang sebenarnya berpeluang untuk menabung, cuma perlu sedikit dedikasi serta tahu mengambil peluang yang ada. Jangan cepat berputus asa, bak kata orang dulu-dulu, sikit-sikit lama-lama jadi bukit.

Sumber: Remaja & Haryani Salim

 

 

Apa Komen Anda?