Viral Isu Semasa

Trend Bangga Tayang SPM Berderet G Anggap Ada Rezeki Lain – “Jangan Normalize”

Trend Bangga Tayang SPM Berderet G Anggap Ada Rezeki Lain – “Jangan Normalize”

Bersempena dengan kemeriahan calon SPM berkongsikan mengenai keputusan SPM mereka semalam, kini timbul pula sebuah trend yang cukup merisaukan sekali. Di kebanyakan FYP TikTok, ramai pengguna terlihat bangga memuat naik gambar slip peperiksaan mereka yang penuh dengan gred E, G, ataupun tidak hadir.

BACA: Anak ‘Picky Eater’ Punca Mak-Mak Bertukar Jadi Hulk? Try Pujuk Guna 5 Cara Ini

Alhamdulillah result SPM batch 04…Mungkin ada rezeki lain

Walaupun tidak dapat dipastikan mengapa mereka boleh mendapat keputusan seteruk itu, nampaknya ada yang seakan-akan mahu menormalisasikannya.  Bukan itu sahaja, malahan ada yang ‘terinspirasi’ menggunakan ayat-ayat penyedap hati seperti “akan ada rezeki lain, taknak sambung belajar”.

@.wani__

Alhamdulillah result spm batch 04

♬ bunyi asal – Budak loading – Budak loading

@asniadi

♬ bunyi asal – Abe izka? – Abe izka?

@razimangnage

#spm2021 #spm #fypp #fypシ

♬ bunyi asal – Abe izka? – Abe izka?

@itsamy_shaa

mintak maaf mak ayh caca tk dpt nk bangga kan mak ayh..insyaallah caca akan bangga kan mak ayh satu hari nanti aminn🤲🏻❤️@sanisahani86

♬ bunyi asal – Abe izka? – Abe izka?

@naimigone

bodo jak kecik lagi 🥰 #spmpromax #results #ibu

♬ bunyi asal – Abe izka? – Abe izka?

Generasi hadapan akan fikir kalau SPM gagal pun boleh hidup sebab “ada rezeki & keajaiban”

Risau melihat kebanyakan lepasan SPM tidak memandang serius hal tersebut, seorang pemuda ini tampil berkongsikan pendapatkan. Tegasnya, isu ini tidak sewajarnya diambil ringan kerana SPM merupakan pemula kepada segala-galanya. Bukan sekadar angka atau gred biasa di atas sehelai kertas, namun ia lebih kepada keperluan untuk urusan penting di masa akan datang kelak termasuklah dunia kerja.

@hzq_mn

atleast CREDIT ye sebab university or institutions pun tengok SPM. kalau kau nk bisnes its ok but ? loan nak pinjam ahlong ke? pls save the upcoming SPM generation. jangan encourage diorang mengatakan bahawa “spm is not everything” “rezeki lain ada” ok.. maybr ada rezeki tapi? mental boleh jaga ke? anak tanya result kau nak jawab apa? senang kena manipulate dengan orang

♬ bunyi asal – Abe izka? – Abe izka?

@wanirosln00

Yang bangga post gagal tu tk pham , aku dapat 5A pon malu sbb tk perform 😖#fyp #fyppp #maderwani

♬ bunyi asal – Abe izka? – Abe izka?

Nak minta kerja kilang pun kena credit wey…Ini kalau dah semuanya G. Kalau usaha takde, mana dapat rezeki tu?

Melalui ruangan komen, netizen juga turut menyuarakan kerisauan andai kata trend ‘straight G’ itu bakal merosakkan pemikiran generasi muda. Tanpa usaha, mereka menyifatkan tak akan ada hasil yang boleh diraih.

Trend Bangga Tayang SPM Berderet G Anggap Ada Rezeki Lain – “Jangan Normalize”

Trend Bangga Tayang SPM Berderet G Anggap Ada Rezeki Lain – “Jangan Normalize”

Trend Bangga Tayang SPM Berderet G Anggap Ada Rezeki Lain – “Jangan Normalize”

Kredit : TikTok hzq mn, naimigone, its shamishaa, razimannage, asniadi, wani,

Nak cerita lagi? Sertai Telegram Erin Sakura di https://t.me/erinsakura

Trend Bangga Tayang SPM Berderet G Anggap Ada Rezeki Lain – “Jangan Normalize”

Facebook

Telegram